TRANSLATION

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Είναι εκείνος που οραματίζεται έναν κόσμο στον οποίο θα αναγνωρίζεται η αξία του κάθε ατόμου, ενός κόσμου που βασίζει την πολιτική διεύθυνση και τις διεθνείς σχέσεις στις ηθικές αρχές και αξίες του ανθρωπισμού.
Απαιτεί για όλους ένα ικανοποιητικό και οπωσδήποτε αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης (διατροφής, στέγασης, ένδυσης, υγείας).
Τοποθετεί την αξία του ανθρώπου πάνω από τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας και της ανθρώπινης ζωής πάνω από οποιοδήποτε άλλο σκοπό.
Διεκδικεί τη γενική, δημόσια και δωρεάν παιδεία την οποία θεωρεί, μαζί με την ελευθερία της τέχνης και της έκφρασης συστατικό στοιχείο της δημοκρατικής συγκρότησης.
Διεκδικεί ίσες ευκαιρίες για όλους και μάχεται για την κατάργηση κάθε είδους κοινωνικής διάκρισης.
Σέβεται τις πεποιθήσεις καθενός, ανέχεται το διαφορετικό και πιστεύει στον δημοκρατικό διάλογο.

Χαρακτηρίζει τον εαυτό του ριζοσπάστη κατά τούτο: επιδιώκει τολμηρές αλλαγές στη νομοθεσία και στο σύστημα διακυβέρνησης προκειμένου να ικανοποιηθούν ανθρώπινες ανάγκες και δεν αρκείται σε μικρές διευθετήσεις που αναπαράγουν τον συντηρητισμό.
Δεν αδιαφορεί ωστόσο για κάθε επιμέρους και μικρή βελτίωση και αντιμετωπίζει ευνοϊκά την προώθηση μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με την αρχή της μετατροπής των αντιθέσεων σε θετικές ενέργειες.
Έχει όμως έναν σαφή μακρόπνοο προσανατολισμό: την κατάργηση του κυριότερου αιτίου γι αυτόν τον μη ανθρώπινο κόσμο, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Έχει επίγνωση ότι χωρίς σκληρούς κοινωνικούς αγώνες μεταξύ της δημοκρατικής πλειοψηφίας του τίμιου μόχθου και της ολιγαρχικής ελίτ της κερδοσκοπίας δεν θα κερδηθούν ουσιαστικά δικαιώματα και δεν θα κρατηθούν οι κατακτήσεις. Ο ρόλος επομένως της δύναμης: κοινωνικής, πολιτικής και ιδεολογικής πρέπει να αναγνωρίζεται και να θεωρείται προαπαιτούμενο στην αναμέτρηση με την αλόγιστη κερδοφορία. Όσο λιγότερο ισχυρό είναι το ριζοσπαστικό μέτωπο τόσο λιγότερο αυτόνομα μπορούν να καθορίζονται οι επιλογές του.
Μέσα σ’ αυτό πλαίσιο εντάσσεται και το αίτημα της προάσπισης της αυτονομίας του εθνικού χώρου απέναντι στις απειλές που προέρχονται από στρατηγικούς σχεδιασμούς του μεγάλου κοσμοπολιτικού μονοπωλιακού καπιταλισμού σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας, της ιστορίας και της πολιτισμικής ταυτότητας οποιουδήποτε λαού.

Χαρακτηρίζει τον εαυτό του προοδευτικό γιατί αναγνωρίζει ότι τόσο οι μικρές όσο και οι μεγαλύτερες αλλαγές δεν θα ευδοκιμήσουν αν προκληθούν με βίαιες μεθόδους, χωρίς τη συναίνεση της κοινωνίας. Ο προοδευτικός ριζοσπάστης καλλιεργεί συνειδητά τις δυνατότητες φιλίας και συνδιαλλαγής, της εποικοδομητικής κριτικής και των συμπράξεων.
Αυτό δε σημαίνει ότι δεν αποκωδικοποιεί τα μηνύματα της γλώσσας της βίας και ότι δεν διακρίνει αφενός μεν την κατασταλτική κρατική βία και αφετέρου τα ξεσπάσματα των αδικημένων και στερημένων. Αποδέχεται όμως εντέλει τη δημοκρατία και τον διάλογο ως τον μόνο τρόπο για να λύσει η κοινωνία με υπομονή και επιμονή τα προβλήματά της. Πιστεύει με αισιοδοξία στις δυνατότητες τόσο της λογικής όσο και του συναισθήματος να εμπεδώσουν στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας την ορθότητα και αναγκαιότητα της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της ειρηνικής συνύπαρξης και των φιλικών σχέσεων ανθρώπινου και φυσικού κόσμου, αξίες οι οποίες δεν συμβιβάζονται με το καπιταλιστικό σύστημα.
Κατά τούτο οφείλει να βρίσκεται κοντά στο λαό, ούτε ως λαϊκιστής, αλλά ούτε και ως αλαζονική "πρωτοπορία". Η πρόοδος συντελείται με βάση μια συλλογική συνείδηση στη διαμόρφωση της οποίας συνεπιδρούν εποικοδομητικά όχι μόνο ηγετικές δυνάμεις από το πολιτικό, το επιστημονικό ή το καλλιτεχνικό πεδίο αλλά και από την όσο περισσότερο αμεσοδημοκρατική έκφραση των «απλών» πολιτών, της βάσης. Επιδιώκει επομένως τη σταδιακή μείωση της διαμεσολάβησης και την ανάδειξη του πολίτη σε κεντρικό πολιτικό υποκείμενο. Είναι αντίθετος σε ηγεμονικές, δογματικές και γραφειοκρατικές πρακτικές. Απορρίπτει μια κριτική που αφήνει το πεδίο μάχης γεμάτο πτώματα και ένα μοναδικό νικητή.

Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι ο προοδευτικός ριζοσπάστης αναγνωρίζει τον καίριο και καταλυτικό ρόλο της οργανωμένης δράσης. Δεν εγκαταλείπει τη διαμόρφωση της συλλογικής συνείδησης στα ΜΜΕ και τους καθεστωτικούς ιδεολογικούς μηχανισμούς. Δεν πιστεύει ότι μπορεί να αφήσει τη μοίρα της κοινωνικής αλλαγής στα δοκιμασμένα κοινοβουλευτικά κόμματα (φιλελεύθερα ή σοσιαλδημοκρατικά), πόσο μάλλον όταν αυτά παρουσιάζουν μονολιθική προσαρμογή στις κυρίαρχες συνταγές του νεοφιλελευθερισμού, αλλά ότι χρειάζονται ανεξάρτητες, μη κηδεμονευόμενες από μεγάλα συμφέροντα μορφές οργάνωσης.
Ωστόσο, σ’ αυτή τη συγκυρία, στο δίλημμα «κατασκευή νέων επινοημένων πολιτικών μορφωμάτων» ή «πρωτοβουλιακή αυτοργάνωση» μέσα στο πλαίσιο των θεσμών είναι καλύτερο το δεύτερο. Σε μια στιγμή που τόσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσο και στην Ελλάδα, το σύστημα προετοιμάζεται με ανακαινίσεις, νέα σκηνικά, κοστούμια και ρόλους, με απίθανους εθνοσωτήρες γνωστής ή άγνωστης κοπής καλύτερη είναι η δημοκρατική επέμβαση των ίδιων των πολιτών.
Όταν υπάρχουν αιτήματα που προέρχονται και υποστηρίζονται από μαζικές δράσεις, η κριτική στο περιεχόμενό τους έρχεται σε δεύτερη μοίρασε σχέση με το κύριο: την αξία της διεκδικητικής αυτονομίας. Ο ριζοσπαστικός ακτιβισμός έχει αυτή τη στιγμή μια ιδιαίτερη βαρύτητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πλευρές του με σοβαρά μειονεκτήματα. Προέχει όμως η αναζωογόνηση της δημοκρατίας, η επανάκτηση της εμπιστοσύνης στις δυνάμεις που έχει ο λαός.
Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ένας πολιτικός φορέας αναμφισβήτητα αποδεκτός και ικανός να εκφράσει και να μετουσιώσει τη νέα κατάσταση ο προοδευτικός ριζοσπάστης θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όσο καλύτερα τις διαθέσιμες δυνατότητες. Μόνο η συμμετοχή και οι πρωτοβουλίες των πολιτών και ο δημοκρατικός διάλογος  μπορούν να ανακαλύψουν λύσεις στα πολιτικά αδιέξοδα.  Υπάρχουν ακόμη και παρέες, συντροφιές ανθρώπων που θέλουν με κάποιο τρόπο να πάρουν μέρος στην υπέρβαση της κρίσης. Υπάρχει και η δυνατότητα του καθενός ως ατόμου. Έχει σημασία για όλους η εμπιστοσύνη στη συλλογική γνώση. Πρέπει να μπει ένα τέλος στα ερείπια της κρίσης. Οι γενιές του 21ου αιώνα πρέπει να δείξουν πως η αισιοδοξία τους ανήκει δικαιωματικά γιατί θα την επιβάλλουν.

Θάνος Κωτσόπουλος

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ...

Ο θλιβερά προφητικός τίτλος της προηγούμενης ανάρτησης δε έπρεπε να επαληθευτεί με αυτόν τον τρόπο αμέσως κιόλας την επόμενη μέρα. Ας μην προσθέσω όμως κάτι άλλο γιατί τα δάκρυα και ο θρήνος περίσσεψαν πια για τον Αλέξη. Ας τιμηθεί η μνήμη του με τα σωστά διδάγματα.

Το δολοφονικό αυτό χέρι δεν το όπλισε απλώς η αστυνομοκρατία των Εξαρχείων και είναι λάθος να μείνει κανείς εκεί. Δεν το όπλισε μόνο το φαύλο και ανάλγητο κράτος (των εξυπνάκηδων και των κομπιναδόρων πολιτικάντηδων) που θυμάται τους νόμους μόνο σε βάρος των απεργών, των σπουδαστών και των κινημάτων.
Το όπλισε, δυστυχώς, η πανουργία μιας ιστορικής στιγμής για να υπογραμμιστεί το ασυγχώρητο και απροχώρητο των συνθηκών. Αυτός ο πυροβολισμός δεν ήταν «ανόητος» για μας αλλά μόνο για τους ηθικούς αυτουργούς του, γιατί χάλασε τα σχέδια των επιδέξιων χειρισμών της οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Σε μια στιγμή που οι τράπεζες έπαιζαν το χαρτί τους και το Βατοπέδι κατέληγε σε μια παρτίδα κοινοβουλευτικού πόκερ, ένας ηλίθιος «μπάτσος» τα «θαλάσσωσε».

Δεν είναι ο μεμονωμένος φονιάς-μπάτσος που εκπροσωπεί την ουσία της κρατικής βίας, μολονότι ο σκηνοθέτης ευθύνεται για το πώς κινούνται οι κομπάρσοι, αλλά η οργανωμένη μορφή της και κυρίως εκείνη που έχει εξαϋλωθεί και μετουσιωθεί σε πολιτική χειραγώγηση. Πότε λοιπόν θα καταλάβουν οι δεξιοτέχνες της χειραγώγησης, οι ευφυείς διαχειριστές της κρίσης και της σήψης ότι η βλακεία παραστέκει στην αγαθότητα;

Φυλαχτείτε! Από εμάς, τους βλάκες θα τη βρείτε!

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Να "χυθεί αίμα" για το Βατοπέδι

Εκτός από οργή, η υπόθεση του Βατοπεδίου μπορεί να προκαλέσει στον πολίτη και απελπισία. Το τελευταίο αυτό δεν είναι χειρότερο του πρώτου αν η οργή διοχετευτεί αποκλειστικά ως ψήφος διαμαρτυρίας κατά της ΝΔ. Το σημαντικό με το σκάνδαλο Βατοπεδίου είναι να μετουσιωθεί η γενική αγανάκτηση σε απαίτηση για βαθιές αλλαγές στη λειτουργία της δημοκρατίας.
Με την απελπισία όμως τα πράγματα περιπλέκονται. Όταν η εντύπωση του μέσου πολίτη με κάποιο ενδιαφέρον για τα κοινά είναι ότι οι θεσμοί όχι απλώς αδυνατούν να αποτελέσουν φραγμό στη διαφθορά αλλά ενδεχομένως είναι τέτοια η λειτουργία τους ώστε να την διευκολύνουν (υπό την προϋπόθεση ότι εκπορεύεται από ύψιστες πηγές και διεκπεραιώνεται από συμμορίες της ελίτ που λειτουργούν με «ομερτά») τότε ανοίγει ένα κεφάλαιο πολιτικού ζόφου.
Είναι κοινή πεποίθηση ότι το Βατοπέδι, ιδίως επειδή το ΠΑΣΟΚ θα περιοριστεί στα εκλογικά του οφέλη, θα λήξει «αναίμακτα». Καμιά ουσιαστική θωράκιση απέναντι σε νέα παρόμοια φαινόμενα δεν θα υπάρξει με τους πολίτες στο περιθώριο. Γι αυτό οι πολίτες δεν πρέπει να επιτρέψουν αυτή την προσβολή. Είναι μια καλή στιγμή να αναμετρηθούν οι δυνάμεις της πολιτικής εξυγίανσης με τον κόσμο της μαφίας. Είναι στιγμή, ακόμη και στο επίπεδο του κοινοβουλίου, να συμβούν ανατροπές στα αυτονόητα. Πάνω απ’ όλα είναι στιγμή οι πολίτες να κινητοποιηθούν.
Το μήνυμα που θέλει να περάσει το «βαθύ σύστημα» συνοψίζεται τελικά πολύ ωραία στο μότο του Βουλγαράκη: η ηθική ταυτίζεται με τη νομιμοφάνεια. Ότι δηλαδή οι οικονομικές συναλλαγές μπορούν να είναι ανεξέλεγκτες ως προς τη συμμόρφωσή τους με την ουσία της νομιμότητας. Ότι δεν υπάρχει μηχανισμός ανίχνευσης και εξακρίβωσης της ηθικής των οικονομικών συναλλαγών. Ότι ούτε οι δικαστικές αρχές, ούτε οι δημοσιογράφοι, ούτε οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού μπορούν να βρουν άκρη όταν αντιμετωπίζουν το «ιερό» απόρρητο των λογαριασμών, των εταιριών ή την «περιορισμένη ευθύνη» των νομικών γνωμοδοτήσεων, των συμβολαιογράφων, των υπουργικών υπογραφών, των επιτροπών για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Ούτε, ως αντίβαρο στη σκοτεινιά των οικονομικών δικαιωμάτων και στην ποταπότητα των «αναρμόδιων» υπάρχει, έστω το αυτονόητο από την κυβέρνηση: η ανάληψη της «πολιτικής ευθύνης».
Υπάρχει, λέγεται, μόνο η λύση της κομματικής εναλλαγής. Αυτό είναι όλο κι όλο. Έτσι, όπως π.χ. στην οικονομική κρίση πρέπει οι αμερικανοί πολίτες να χρηματοδοτήσουν τις τράπεζες και τις αυτοκινητοβιομηχανίες και να περιοριστούν στην εκλογή του Ομπάμα, έτσι και στη δική μας πολιτική και ηθική κρίση πρέπει οι πολίτες να συμβιβαστούν και να καταπιούν τη διαφθορά, το μαύρο χρήμα και το κρύο, άνοστο και χαμηλής θρεπτικής αξίας "πιάτο" που σερβίρεται.

Θάνος Κωτσόπουλος